MENUA

Orriak

2020(e)ko martxoaren 4(a), asteazkena

"ARHG, ZE NAZKA" PROIEKTUA / PROYECTO "ARHG ZE NAZKA!!

Azken asteetan, proiektu honetan, usainmena eta dastamena lantzen aritu gara.
Hasiera emateko, gelan xaboi eta krema desberdinak aurkitu ditugu, baita elikagai desberdinak...denak zuriak, baina zapore desberdinekin. Honen esperimentazioa  eta konklusioak egin ditugu...zer dakigu honi buruz? Gauza bakoitzak dauka bere zaporea eta usaina?
Ondoren,  ikasleek, beti bezala, etxetik informazioa ekarri dute, gelan aurkezpena egiteko.
Proiektua gauzatzen joan gara; xaboiak egin ditugu, pausuak eta osagaiak ikasten, ondoren, koloniaren tailerra ere....
Dastamenarekin harremanduta, mingaina landu dugu, zapore gozoa, gazia, garratza eta mingotsa non kokatzen den ikasten.
Elikagaien piramidea ere aztertu dugu, osasungarri bizitzeko zer jan behar dugun hausnartuz ; guztion artean, janaria desberdinak margoztu eta beraien kokapenean itsatsi ditugu.
Guraso batzuk ere gelara etortzen gonbidatu ditugu, eta janarien  informazio   garrantzitsua, ipuinak, jolasak eta elikagaien dastamena ere egin dugu.
Proiektua oso arrakastatsua eta motibagarria izan da, manipulazio  eta esperimentazioaren bidez,  zenbat zapore eta usain desberdin dagoen ikasteko aukera izanik.


Durante las últimas semanas, en este proyecto, hemos trabajado los sentidos del gusto y el olfato.
Como comienzo, hemos encontrado al llegar al aula, jabones y cremas con distintos olores, y también varios alimentos, que aunque todos blancos, su sabor es diferente. Hemos experimentado con todo ellos y sacado las primeras conclusiones...qué sabemos de todo ésto? Cada cosa tiene su sabor y su olor?
Después, y como hacemos en cada  proyecto, cada alumno ha traído de casa información de ello,  y la ha presentado a sus compañeros.
Más tarde, hemos realizado el taller de jabones, conociendo los ingredientes necesarios, y siguiendo la receta, y también hemos elaborado colonia.
Relacionado con los sabores, hemos aprendido cómo es la lengua, y dónde están situadas las papilas que nos dan infomación acerca del sabor de los alimentos: dulce, salado, agro y amargo.
También hemos trabajado   la pirámide alimenticia, qué alimentos son saludables, y qué cantidad tenemos  que comer, aprendiendo hábitos saludables, y elaborando nuestra propia pirámide, coloreando los alimentos con ceras, y pegando cada uno en su sitio correspondiente.
Hemos invitado  al aula a las familias, para hablarnos sobre la importancia de la alimentación, a través de cuentos, juegos y cata de diferentes sabores.
El proyecto ha sido muy completo, muy motivador, aprendiendo  de forma experimental y manipulativa, la variedad tan amplia de sabores y olores.


( Xaboiaren nahasketa egiten./ Mezclando los ingredientes)  

( Xaboiak moldeetan sartzen./Poniendo la mezcla en el molde)  

( Aroa eta bere ama elikagai desberdinak erakusten./ Aroa y su ama) 

( Zaporeak dastatzen./ Probando diferentes sabores.)  

(Janarien dastamena egiten./ Degustando alimentos.)  

( Koloniaren osagaiak prestatzen./Preparando la mezcla.) 

( Koloniaren nahasketa egiten./ Haciendo la mezcla.)  

( Kolonia egiteko pausuak ikasten./ Aprendiendo la receta.) 
( Zaporea eta usaina /Pensando si nos gusta el olor y sabor.)
(Maialenen ama hitzaldia ematen/ Conferencia de la ama de Maialen)
(Fruten mazedonia dastatzen/ Macedonia de frutas.)

( Kolonia egiteko osagaiak aztertzen./ Ingredientes de la colonia.)  




( Julenen ama elikagaien ipuin bat kontatzen./ Escuchando el cuento de Esti.)

iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina